ΕΡΓΑΣΙΑ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
(πηγή:φιλολογικές σελίδες)

1. Ποια διαφορά νομίζεις ότι υπάρχει ανάμεσα στην **εργασία** και το **επάγγελμα**;

2. Ποιες ανάγκες του ανθρώπου καλύπτει η άσκηση επαγγέλματος; Πώς επιδρά στο άτομο από κοινωνικής και ψυχολογικής πλευράς;

3. Γιατί η επιλογή του επαγγέλματος αποτελεί μια από τις αποφασιστικότερες καμπές στη ζωή του ανθρώπου;

4. Προσπάθησε να περιγράψεις (σύντομα) ένα συγκεκριμένο επάγγελμα το οποίο εξασκεί κάποιος από το στενό οικογενειακό ή φιλικό σου περιβάλλον, και νομίζεις ότι είναι πολύ αξιόλογο.

5. Πότε, κατά τη γνώμη σου, ένα επάγγελμα γίνεται πληκτικό, κουραστικό, μονότονο; (μπορείς ν’ αναφέρεις και παραδείγματα)

6. Ποιο επάγγελμα δε θα διάλεγες ποτέ σου και γιατί;

7. Ποιες από τις παρακάτω αξίες/στόχους θεωρείς πιο σημαντικές; (σημείωσε κατά σειρά προτεραιότητας τις πέντε σπουδαιότερες). Μπορείς να προσθέσεις κι άλλες.

· Υλικές αξίες (σταθερό εισόδημα, άνετη διαβίωση κ.λ.π.)
· Αναγνώριση απ’ τους άλλους
· Αίσθημα επιτυχίας
· Οικονομική ανεξαρτησία
· Απουσία πιέσεων
· Μια ζωή γεμάτη δράση και ποικιλία
· Μια θέση στην κοινωνία, κύρος
· Ευκαιρία ν’ αποφασίζουμε οι ίδιοι για τη ζωή μας
· Ταξίδια
· Ασφάλεια και μονιμότητα
· Μια καλή σύνταξη
· Αρκετό ελεύθερο χρόνο
· Υπευθυνότητα
· Ευκαιρία ν’ αναπτύξουμε την προσωπικότητά
· Αγάπη για το συγκεκριμένο επάγγελμα, μεράκι
· Προσφορά ανθρωπιστικού έργου
· επικοινωνία

8. Χάρισέ μου κάποιες σκέψεις σου για ένα επάγγελμα που το ξέρεις καλά, αυτό του …καθηγητή (ποια προβλήματα νομίζεις ότι αντιμετωπίζει, ποιες είναι οι υποχρεώσεις αλλά και οι χαρές του επαγγέλματος κ.λ.π.)ΑΣΚΗΣΗ 2 ΦΥΛΛΑΔΙΟΥ

Η άσκηση επαγγέλματος κυρίως γίνεται για οικονομικούς λόγους δηλαδή για να καλύπτονται οι ανάγκες του ατόμου ή και της οικογένειάς του. Έπειτα με την καθημερινή εργασία σε ένα μόνιμο περιβάλλον το κάθε άτομο αποκτά αυτοπεποίθηση, σιγουριά, αίσθηση μονιμότητας και έτσι πηγαίνει καλύτερα στην δουλειά του. Επίσης μπορεί κάποιος να θέλει να προσφέρει στην κοινωνία με τον δικό του τρόπο,δηλαδή να θέλει ένα ποσό από τα λεφτά που βγάζει μηνιαίως να το διαθέτει για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τέλος γίνεται πιο αποδοτικός όταν οι προσπάθειες του αναγνωρίζονται και έτσι νιώθει πιο υπεύθυνο και ανεβαίνει και η αυτοεκτίμησή του και ίσως έτσι να επιτυγχάνονται πιο εύκολα οι προσωπικοί του στόχοι.
ΣΤΕΛΛΑ ΑΝΑΧΩΡΛΗ

Πολλές φορές μέχρι τώρα έχω σκεφτεί «πώς θα είμαι άραγε, σε 6-7 χρόνια από τώρα; Που θα βρίσκομαι; Με τι θα ασχολούμαι; ». Η αλήθεια είναι ότι οι σκέψεις μου είναι μπερδεμένες! Πρωταρχική μου σκέψη ήταν να γίνω … κομμώτρια, μετά … κτηνίατρος, ύστερα αποφάσισα αισθητικός. Και όλα αυτά γιατί τα περασμένα χρόνια δεν βιώναμε τέτοια κρίση. Νόμιζα ότι είχα περιθώριο στις επιλογές μου. Καθώς περνάνε όμως τα χρόνια και με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο η αισιοδοξία μου μικραίνει και προβληματίζομαι. Όταν βλέπω νέους τελειόφοιτους λυκείου ή πανεπιστήμιου να μοιράζουν διαφημίστηκα στους δρόμους ή να κάνουν delivery απογοητεύομαι και νιώθω ότι δυστυχώς οι γνώσεις δεν είναι εκείνες που θα σε οδηγήσουν σε μια άνετη και καθώς πρέπει ζωή.
Οι υλικές αξίες όπως το σταθερό εισόδημα και αργότερα μια καλή σύνταξη είναι στις μέρες μας το πρώτο μέλημα όλων ακόμα και των νεότερων . Όλοι οι νέοι με τους οποίους συναναστρέφομαι έχουν την ίδια αγωνία ….πώς θα επιβιώσουν σ’ αυτόν τον κόσμο με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο! Δεν περίμενα ότι στην ηλικία των δέκα τεσσάρων χρόνων θα σκέφτομαι έτσι! Όμως πραγματικά κρίνοντας και από την οικογένειά μου, το πόσο δύσκολα προσπαθεί να επιβιώσει αυτήν την περίοδο της «οικονομικής κρίσης» αρχίζω και πιστεύω ότι μόνο βγάζοντας αρκετά χρήματα θα μπορέσω να περάσω καλά και να έχω μια άνετη ζωή!

Λέγοντας λοιπόν ότι τα χρήματα βοηθούν πιστεύω ότι η κομμωτική και η αισθητική είναι δυο τομείς οι οποίοι αργότερα θα μου προσφέρουν άνετη διαβίωση και μια καλή ζωή. Πολλοί λένε ότι είναι εύκολο χρήμα. Κατά την προσωπική μου γνώμη όλοι λένε ότι η κομμωτική είναι για ανθρώπους που δεν έχουν έφεση στα γράμματα. Εγώ διαφωνώ κάθετα σε αυτό, γιατί σε αυτές τις δύσκολες εποχές δεν θα σκεφτείς ποια γνώμη δημιουργεί η δουλειά σου στους άλλους ανθρώπους! Άλλωστε πιστεύω ότι είναι μια δουλεία που πάντα θα έχει κέρδος άλλοτε μικρό άλλοτε μεγάλο γιατί μία γυναίκα είτε έχει πολλά χρήματα είτε λίγα ποτέ δεν θα πάψει να ασχολείται με τον εαυτό της! Έχω σκεφτεί να ασχοληθώ με αυτήν την δουλειά, γιατί έχω ακούσει καλά σχόλια από δικά μου άτομα, όταν τα χτενίζω ή τα κουρεύω… Η αισθητική είναι και αυτή ένας τομέας με τον οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ. Είναι πολύ όμορφο να ασχολείσαι με την ομορφιά των άλλων ανθρώπων, να τους κάνεις να αισθάνονται όμορφοι τονίζοντας τα χαρακτηριστικά τους.

Πιστεύω ότι είναι ένα επάγγελμα το οποίο σε κάνει ιδιαίτερα κοινωνική και επειδή ο χαρακτήρας μου είναι τέτοιος νομίζω ότι θα τα καταφέρω.


Αρκουτζίδου Πηνελόπη